Европа

Радев от Рига: България няма да бъде задължена да изпраща военна помощ на Украйна

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES

Президентът Румен Радев съобщи пред журналисти, че България няма да бъде задължена да изпраща военна помощ на Украйна.

Вариантът за съвместно изявление, който включваше задължаване на всяка една страна от Б-9 да предоставя военна помощ (на Украйна - бел.ред.), бе променен по мое изрично настояване. Бе приета позицията всяка страна да решава сама дали и как да помага на Украйна - с военна, финансова или хуманитарна помощ. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на държавите от формата Б9 в латвийската столица Рига. Информацията е от пресцентъра на държавния глава

"Позицията на Б9 всяка държава сама да взима решения дали и как да оказва според възможностите си подкрепа за Украйна е в подкрепа на здравия разум и поставя фокус върху търсенето на решение за постигане на мир чрез преговори, съобразно Устава на ООН", посочи той.

„Затова и подкрепяме в това съвместно изявление подготовката за срещата на върха в Швейцария, която ще бъде трудна и с ограничени очаквания отсега, защото за пълноценни преговори за мир трябва да има представители и от двете страни, но е много важна първа крачка към един бъдещ мирен процес“, подчерта държавният глава.

Румен Радев посочи също така, че България ще продължи да развива собствения си отбранителен капацитет и да допринася за укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО. Тази година страната ни достига и заложените 2 процента от своя брутен вътрешен продукт разходи за отбрана.

„Най-накрая парламентът прие изготвената отдавна амбициозна програма за модернизация на Въоръжените сили и очаквам българската отбранителна индустрия да намери по-широко място в тази програма за модернизация“, посочи държавният глава.