Европа

Зеленски: Противовъздушната отбрана е отговорът, от който се нуждаем

От Euronews България Euronews България
Volodimir Zelensky AP

Украинският президент Володимир Зеленски апелира за повече помощ за противовъздушна отбрана, за да спре руските атаки, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Това е началото на интензивна седмица на дипломатически срещи със западни партньори.

"Най-голямото стратегическо предимство на Русия пред Украйна е превъзходството в небето. Именно ракетният и бомбен терор помага на руските войски да напредват по земята", заяви Зеленски на конференция за възстановяване на Украйна в Берлин.

В същото време Европейският съюз ще започне преговори за приемането на Украйна до края на юни. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференцията. 

Позицията на Зеленски

"Противовъздушната отбрана е отговорът, от който се нуждаем", каза той пред участниците във  форума.

Зеленски, който трябва да говори и пред германския парламент, ще се присъедини към ръководителите на развитите държави от Г-7 по-късно тази седмица в Италия.

Откривайки конференцията в Берлин, германският канцлер Олаф Шолц също така призова съюзниците да осигурят повече въздушна отбрана за Украйна.

"Бих искал да отправя сърдечна молба към всички, които са тук днес: моля, подкрепете нашата инициатива за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна с всичко, което е възможно", заяви Шолц пред делегатите.

"Най-добрата реконструкция е тази, която изобщо не се налага да се извършва", подчерта той.

Германия ръководи усилията, наречени "Незабавни действия за противовъздушна отбрана на Украйна", и предостави на Киев три системи „Пейтриът“.

Но за да може Украйна да защити градските си центрове от бурята на руските ракети, са необходими 7 „Пейтриът“, каза Зеленски. Той предупреди, че от зимата насам Москва вече е унищожила половината от производството на електроенергия в страната.

"В резултат на ударите на руските ракети и безпилотни самолети вече са унищожени 9 гигавата мощности. Пикът на потреблението на електроенергия през миналата зима е бил 18 гигавата. Така че половината сега не съществува", каза Зеленски.