Свят

Зеленски от Сингапур: Украйна ще представи формула за мир

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

На водеща конференция по сигурността в Сингапур, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че няма елемент от глобалната инфраструктура за сигурност, който да е в състояние да ограничи Русия. Той добави, че страната му е готова да представи формула за мир на следващата среща на върха в Швейцария. Той говори пред повече от 500 делегати от около 40 държави. 

 

На срещата на върха ще разгледаме три точки от формулата за мир: ядрената и продоволствената сигурност и освобождаването на военнопленниците. Разбира се, ще обърнем внимание и на украинските деца, отвлечени от Русия. Времето изтича, а децата порастват. В путинска Русия ги учат да мразят родината си и ги лъжат, като им казват, че нямат семейства, докато близките им ги чакат у дома в Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Забележките на Зеленски дойдоха в момент, когато Русия порази енергийната инфраструктура на Украйна с мащабна атака с дронове и ракети, при която бяха ранени най-малко 19 души. Европейските държави обсъждат възможността за изпращане на войски в Украйна в ролята на подкрепа, а разговорите за предаване на конфискувани руски активи на Украйна допълнително разгневиха Москва. Според американски служители, президентът на Съединените Щати Джо Байдън е дал зелена светлина на Украйна да използва американско оръжие за нанасяне на удари на територията на Русия. Директивата на Байдън ще позволи на Украйна да използва американските оръжия да защитава вторият по-големина град, Харков.

Руският президент Владимир Путин многократно е предупреждавал Запада да не се намесва по-дълбоко в бойните действия, като е изтъквал готовността си за ядрен конфликт. Зеленски също така заяви, че е „разочарован“, че някои световни лидери все още не са потвърдили присъствието си на конференцията за мир в Швейцария на 15 и 16 юни. Той не посочи поименно нито една държава. Външното министерство на Китай съобщи, че няма да присъства на срещата. На събитието са поканени повече от 100 държави.