Европа

Украйна назначи нов командир на силите за безпилотни самолети

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 5 души са били ранени при въздушни нападения в Донецка Област. По-рано други най-малко шестима души са били ранени в Харков. Съобщава се и за нанесени щети по къщи. Впоследствие един човек е бил спасен изпод развалините и откаран в болница. Оксана Ярмак споделя, че е била в дома си в момента на удара. Тя казва, че това е вторият път, когато районът е бил обект на нападение.

 

Експлозията беше мощна. Аз бях в къщата ми. Ние, жителите на Харков, винаги четем новините, когато падат бомби. Прочетох извънредното известие за „Насочена въздушна бомба“. Закрих си ушите и си помислих, че може да мине, но не мина. Мазилката, прозорците и вратите паднаха. Дълго време не можех да изляза навън.

Оксана Ярмак, жителка на Харков

Междувременно Украйна обяви назначаването на Вадим Сухаревски за командир на силите за безпилотни летателни апарати. Сухаревски досега беше заместник-командир на въоръжените сили, отговарящ за безпилотните самолети. Припомняме, че през февруари президентът на Украйна Володимир Зеленски издаде указ за създаването на отделен клон на въоръжените сили, посветен на дроновете, а миналата седмица заповедта беше одобрена от правителството. На свой ред украинските военни съобщиха, че са повредили три системи за противовъздушна отбрана в окупирания от Русия Крим. Ракетите са поразили система S400 и две установки S300. В последствие по непотвърдена информация. Oт своя страна Руските военни заявиха, че са установили контрол над село Старомайорске в Донецка област на Украйна. Информацията обаче е все още непотвърдена.