Свят

Столтенберг: Съюзниците трябва да гарантират дългосрочната помощ за Киев

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Военните министри от НАТО се договориха за предоставяне на дългосрочна помощ за сигурността и военно обучение за Украйна.

Министрите провеждат двудневни разговори в Брюксел, последни на високо ниво преди срещата на върха на Алианса през юли във Вашингтон.

Генералният секретар заяви, че организацията трябва да продължи да поддържа нивото на подкрепа за Украйна.

След пълномащабното нахлуване на Русия съюзниците предоставят военна подкрепа на стойност около 40 милиарда евро на година. Предложих да поддържаме това ниво на подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо. Както и съюзниците да споделят това бреме по справедлив начин.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Централният фокус на НАТО за Украйна е дългосрочната, предвидима помощ за сигурността на фона на нарастващата глобална несигурност. Генералният секретар Столтенберг заяви, че трябва да се сложи край на пропуските и забавянията в доставките на оръжия. Минаха изключително тежки 6 месеца за Украйна, като Русия превзе още повече територии. Министрите на отбраната обсъдиха обучението на украински войници и финансова помощ, като всичко е прелюдия към срещата на върха на лидерите на НАТО през юли във Вашингтон.

Шона Мъри – Euronews