Европа

Кой ще оглави три от най-важните позиции в ЕС?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министър-председателят на Италия може да се въздържи при гласуването на новите личности, които ще заемат три от висшите длъжности в институциите на ЕС. Джорджия Мелони може да наруши обичайния консенсус на 27-те лидери на ЕС по отношение на кандидатурите, които трябва да бъдат одобрени по време на срещата на върха на ЕС днес. Урсула фон дер Лайен от дясноцентристката партия ще остане председател на Европейската комисия, Антонио Коста от лявоцентристката партия ще стане председател на Европейския съвет, а Кая Калас от либералите ще бъде избрана за върховен представител за външната политика. Лидерът на радикалната десница изясни позицията си в италианския парламент в навечерието на пътуването си до Брюксел.

Логиката на консенсуса, на която винаги са се основавали повечето европейски решения през годините, сега е изместена от логиката на поставяне на себе си на първо място, при която някои претендират да решават вместо всички.

Джорджия Мелони, министър-председател на Италия

Сделката за трите висши поста беше договорена от ръководителите на правителствата на тези умерени партии, като в Германия Олоф Шолц защити това решение.

От моя гледна точка това са добри състави и са ясни решения за едно добро европейско бъдеще.

Олaф Шолц, канцлер на Германия

Като компенсация Мелони може да преговаря за това италианският комисар да получи заместник-председателско място с мощен икономически ресор, заради резултата на десните партии от евроизборите. Анализаторът Шада Ислам обаче казва, че предизвикателствата пред блока изискват общи усилия.

Ще има много борби за влияние и власт, но ще има стабилен курс, а не хора, които се носят по течението и са водени от идеологически битки, а не от европейския интерес. Нуждаем се от гениална центристка политика, която да държи Европа в курса.

Шада Ислам, политически анализатор по въпросите на ЕС

Дневният ред на срещата на върха включва и подписването на ангажимент за сигурност с Украйна, като за това в Брюксел пристигна президентът Володимир Зеленски.