Европа

Социалистите и либералите преизбраха лидерите на групите си в Европейския парламент

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Либералната група „Обнови Европа“ падна от трета на четвърта политическа сила в Европейския парламент след изборите. От тогава се водят преговори за съставяне на групите въз основа на резултатите на националните партии, които споделят една идеология.

„Обнови Европа“ ще има 74-ма депутати, спад с почти 30 в сравнение с предишния парламент.

Французойката Валери Айе беше преизбрана за лидер на либералите. Тя твърди, че групата запазва своето влияние в голямата коалиция с консерваторите и социалистите.

Ние сме привлекателна група и ще продължим да растем. Второ, нашата политическа позиция ни прави незаменими. Няма да има мнозинство без нас, ЕНП се нуждае от нас, за да формираме мнозинство, Алиансът на социалистите и демократите се нуждае от нас, за да формираме мнозинство. Ние ще продължим да бъдем в основата на проевропейското мнозинство.

Валери Айе – председател на групата „Обнови Европа“

ЕНП ще има най-много депутати – 189. Следва Алиансът на социалистите и демократите – 136.

Испанката Ираче Гарсия Перес също беше преизбрана за председател на лявоцентристката група. Социалистите ще играят ключова роля за преизбирането на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. За нейната кандидатура вече има съгласие, но тя трябва да бъде одобрена и от Европейския парламент.

Ще изчакаме до четвъртък, за да видим дали Съветът е ратифицирал споразумението. В такъв случаи и ние започваме работа тук. За нас е важно да настояваме за договаряне на конкретни политики. Не може да ни се предоставя банков чек.

Ираче Гарсия Перес – председател на Алианса на социалистите и демократите

Официалното конституиране на Европейския парламент ще стане на първата сесия в Страсбург на 16 юли.