Европа

Консерватори и либерали се съревновават за третата най-голяма група в новия ЕП

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Радикалните десни и либералите са в ожесточена конкуренция за третата по големина група в ЕП след ЕНП и социалистите. „Обнови Европа“ загуби 20 места на европейските избори, най-вече заради лошия резултат на партията на Еманюел Макрон във Франция. От своя страна европейските консерватори и реформисти добавиха 4 места. А след това към тях се присъединиха нови членове от необвързаните или новите партии, съгласни с позициите им. По този начин изпревариха „Обнови Европа“ – 83-ма срещу 81 депутати.

Възможно е ЕКР да нарасне още повече...

 

Може да има и други, които искат да се присъединят към нас. Преговаряме с други делегации. Резултатите бяха ясни: повече власт вдясно, по-малко вляво.

Никола Прокачини – съпредседател на „Европейски консерватори и реформисти“

Полската крайнодясна партия „Конфедерация“ (6-ма евродепутати) може да бъде следващата в списъка, докато вратата изглежда затворена за унгарската ФИДЕС, тъй като всяка нова партия, която се присъедини към ЕКР, трябва да подпише декларация за подкрепа на украинския народ срещу руската инвазия.

Размерът на групите няма общо с най-висшите ръководни позиции. Либералите също се разширяват, като приветстват един депутат от белгийската партия „Ангажираните“ и петима от паневропейската партия „Волт“.

Разпределението на висшите постове се основава на политически съюз. Политическият съюз е в процес на оформяне, надявам се да бъде потвърден между Европейската народна партия, Социалистическата партия и „Обнови Европа“. Така че най-висшият пост ще бъде вследствие на този политически съюз, а не на други.

Сандро Гоци – „Обнови Европа“

Борбата за третото място може да повлияе върху разпределението на председателските места в комисиите. Европейски консерватори и реформисти имаха само една комисия в миналия парламент и сега искат повече.