Европа

Битката за Европарламента: Партията на Джорджа Мелони води в социологическите анкети в Италия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Радикално дясната партия „Италиански братя“ е водеща сила в заявките на избирателите за европейските избори през юни. Това показват резултатите от суперанкета на Euronews от края на април. На второ място се движи лявоцентристката Демократическа партия, следвана от Движение „Пет звезди“.

Партията на Джорджа Мелони е позиционирана стабилно с 26.7% подкрепа, но и центристките партии и популистката левица също се справят добре. Демократическата партия и „Пет звезди“ отбелязват лек ръст в сравнение с март. „Лига“ и „Форца Италия“ печелят малко над 8 на сто подкрепа.

Двете партии заедно с „Италиански братя“ съставят управляващия консервативен блок. „Лига“ на Матео Салвини влиза в крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ в ЕП, докато „Форца Италия“ е част от групата на ЕНП.

Мелони оглави листата на своята партия за европейските избори, но няма да влезе в парламента. Стратегията ѝ е основана на висока избирателна активност, за да вземе възможно повече места и да повлияе върху създаването на бъдещите коалиции.

Формацията на италианския премиер е съставен компонент на групата Европейски консерватори и реформисти, която иска да държи ключа към създаването на голяма дясноцентристка коалиция с ЕНП. Същото иска и водещият кандидат на ЕНП Урсула фон дер Лайен.

Но преди да се включи в голямата игра, Мелони трябва да се справи с две предизвикателства у дома. Първото е съперникът ѝ Матео Салвини, който е партньор с Марин льо Пен в Европейския парламент.

Второто е възходът на партии от левия спектър. Ако Демократическата партия, която членува в Алианса на социалистите и демократите в Европа, се разбере с популисткото Движение „Пет звезди“ на Джузепе Конте, двете сили биха могли да формират съюз, който да оспори властта на консерваторите.