Европа

Ще забави ли новият европарламент развитието на ''Зелената сделка''?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

"Зелената сделка" ще оцелее на европейските избори въпреки настъплението на крайната десница. Въпреки че Европейският парламент се накланя все повече надясно, екологичните организации не очакват завой на 180 градуса. Новият мандат трябва да запази дългосрочните амбиции в областта на климата за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. Остават обаче въпроси относно темпото на реформиране на Зеления пакт.

Мисля, че има риск да се развиваме твърде бавно и че този режим на премахване на регулациите все още е в сила.

Киара Мартинели, директор на Мрежа за действие в областта на климата

Политиката в областта на климата не трябва повече да бъде политическият компас на следващата Европейска комисия. Затова Зеленият пакт може да навлезе в нова фаза, насочена повече към индустриалната стратегия и необходимостта от конкурентоспособност.

Ясно виждаме, че европейските консервативни партии и Европейската народна партия наистина искат да засилят конкурентоспособността на промишлеността. Те са загрижени за заплахите от страна на Китай и Съединените Щати, които имат много агресивни политики и инвестиции. Виждаме, че работните места в промишлеността са ключова тема за синдикатите, така че те не искат повече да има мерки за икономии. Те смятат, че трябва да инвестираме и да произвеждаме тук, а това е ключово за социалдемократите.

Линда Калчър, изпълнителен директор на Strategic Perspectives

Преговорите за целите в областта на климата за 2040 г. ще послужат като тест за амбицията на новите институции на Съюза. През февруари Европейската комисия предложи намаляване на емисиите на парникови газове с 40 %. Сега тази цел трябва да бъде одобрена от държавите-членки и от новия Европейски парламент.