Европа

Кой ще спечели от гнева на фермерите в Испания?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Крайнодясна партия иска да спечели подкрепата на земеделците на предстоящите избори за ЕП в Испания. В иберийската страна бе създадена нова платформа, наречена 6-F, която се присъедини към десетки други асоциации от селското стопанство. Всички те призовават за отпадане на Зелената сделка и защита на вътрешния пазар в ЕС.

Всеки, който носи иглата на „План 2030“ е враг на провинцията.

Лола Гузман – говорител на Платформа 6-F

Въпреки че 6-F е независимо движение, някои от членовете му са близки с крайната десница. Новата общоевропейска земеделска платформа обаче няма да агитира за конкретна партия.

Сложихме червен кръст на банерите и логото на партията, която навреди много на фермерите и гражданите в Нидерландия. И хората разбраха.

Сиета ван Кемпема – Фермерски отбранителни сили, Нидерландия

Нови кандидати се борят за гласове в селските райони срещу крайнодясната партия ВОКС, но основните сдружения на фермерите решиха да не участват директно в изборите.

Може би са се поучили от опита на „жълтите жилетки“ във Франция, които през 2019 г представиха две директни кандидатури за европейските избори и не събраха необходимия 1% гласове, за да получат представителство.

Хайме Веласкес – Euronews

Платформата „SOS Селски райони“, в която членуват над 500 организации от сектора, се опитва да повлияе на политическите партии да включат в предизборните им програми исканията на земеделците.

С един, двама или трима депутати способността ни за влияние е доста ограничена. Трябва да повлияем на основните политически групи в Европа, било то Народната или Социалистическата партия, за да опитаме да внесем промени в европейските политики.

Хавиер Поза – генерален секретар на „SOS Селски райони“

Въпреки някои прилики с ВОКС, „SOS Селски райони“ се дистанцира от нейните по-крайни идеи. Протестите срещу селскостопанските политики на ЕС обаче са в полза на крайнодясната партия, смятат анализатори. На този фон логичният въпрос е: Кой ще спечели 700 000 испански фермери? Техният глас ще бъде решаващ на изборите.