Европа

Нов удар за либералите: Андрей Бабиш изтегли 7-те си евродепутати от „Обнови Европа“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Обнови Европа“, групата на либералите в ЕП, която претърпя болезнени загуби на изборите през юни, получи нов удар. Противоречивият бивш премиер на Чехия Андрей Бабиш изтегли 7-те евродепутати на своята партия АНО (Действие на недоволните граждани), с което отслаби центристката формация.

Това означава, че „Обнови Европа“ пада от 81 на 74 места, което поставя под въпрос позицията на балансьор между консерваторите и социалистите.

Решението му, обясни Бабиш, произтича от несъгласия, свързани с миграционната политика и Зелената сделка, която либералите последователно подкрепят, въпреки известни несъгласия.

„Отидохме на европейските избори, като казахме, че ще се борим срещу нелегалната миграция, че искаме да отменим забраната за двигателите с вътрешно горене и да променим фундаментално Зелената сделка“, заяви популисткият лидер в Прага. "Преди всичко искаме Чешката република да остане суверенна държава. Досегашните преговори показаха, че това няма да е възможно в групата „Обнови Европа“.

Бабиш добави, че ще търси нова група в парламента, "с която да популяризира своята програма", но не посочи конкретно име. Изключи обаче влизане в групата „Европейски консерватори и реформисти“.

В реакция на новината председателят на „Обнови Европа“ Валери Айе заяви разводът с чешката АНО е дори закъснял, тъй като техните принципи са се оказали несъвместими с либералните ценности.

Французойката прогнозира, че напускането на 7-те чешки евродепутати ще направи „Обнови Европа“ „по-обединена“.

Всичко това означава, че политическото влияние на либералите се свива до нови нива.

Твърде е възможно от тяхната група да излязат и петимата депутати от федералистката партия „Волт Европа“. Те могат да се присъединят към Зелените.