Общество

МВР налага глоба от 2000 до 7000 лева на СО заради "Патриарха", пуска и сигнал до Прокуратурата

От Euronews България Euronews България

Предстои да наложим санкция от 2 до 7 хиляди лева на Столична община, както и евентуално сигнал до Прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което реално е престъпление по Наказателния кодекс.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с множеството запитвания както от страна на жители на София, така и от неправителствени организации относно това какво предстои оттук нататък по отношение на новите правила за движение в центъра на София, предаде БГНЕС.

"Още миналия понеделник Министерството на вътрешните работи изготви разпореждане до заместник-кмета на Столична община (СО) Илиян Павлов да бъде изпълнено влязлото в сила решение на Върховния административен съд (ВАС), с което се иска безусловно да спре въвеждането на новата организация на движение в центъра на София", каза Стоянов.

Вътрешният министър подчерта, че искат да бъдат обезопасени и всички поставени елементи, както и новообособени трасета.

"Срокът, който сме дали, е днес. Както всички вие виждате, тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция в размер от 2 до 7 хиляди лева по Закона за движение по пътищата", съобщи той.

Кметът Терзиев няма да подава оставка

Кметът на София Васил Терзиев няма да подава оставка, след като от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет я поискаха заради организацията на движение по бул. "Патриарх Евтимий" и след като и от СДВР излязоха със становище, че не е спазил закона.

Общинският съветник Борис Бонев призова МВР да не се бърка в работата на общината, а Терзиев избори редица сфери, в които работи за подобряване живота на столичани.

ПП-ДБ-СС в СОС предлагат ръководствата на „Топлофикация“, ЦГМ и още 4 дружества да се избират по нов начин

Групата на „Продължаваме промяната-Демократична България и Спаси София“ в Столичния общински съвет внесе предложения за обявяване на конкурси за избор на нови управителни органи на 6 общински дружества. Това са „Топлофикация – София ЕАД“, „Центърът за градска мобилност“, „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“ и „Софинвест“.

Зам.-председателят на СОС Бойко Димитров заяви, че докладите са напълно съобразени с нормативната уредба. „На първо място правим много по-прозрачна процедурата, защото всички бизнес програми на кандидатите ще бъдат публикувани, а устните събеседвания с тях ще бъдат публично излъчвани, за да може всеки гражданин да се запознае с визията на кандидатите, да изслуша техните отговори на зададените им въпроси и да знае на каква основа са поставени оценките от комисията по избор. За първи път много ясно е разписана методиката, по която ще бъдат оценявани кандидатите за управители на общинските дружества, както и са създадени допълнителни условия за максимална конкурентност между отделните претенденти. Срокът за кандидатстване ще бъде минимум 30 дни, а не 14 както е практикувано досега. Това предполага по-задълбочена подготовка и повече кандидати.“, допълни Димитров.

Председателят на групата Борис Бонев коментира, че общинските дружества управляват икономика за близо 3 млрд. лева, а мандатите на настоящите ръководства отдавна е изтекъл. „Тяхната работа има отношение към ежедневието на всеки един от нас – от качването ни в трамвая до използването на топла вода. Начинът, по който техните ръководства бяха избирани през годините досега беше всичко друго, но е и прозрачен. Фокусът при избор вместо върху най-добрите, беше само върху „нашите хора“.“, заяви Бонев.