Общество

Съдът спря реорганизацията на движението в центъра на София

От Euronews България Euronews България

Софийският административен съд постанови да бъдат „безусловно прекратени действията на Столична община“ по промяна на движението в центъра на София.

„По искане на Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Европейски център за транспортни политики” срещу неоснователните действия на СО, Административен съд София – град постановява да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от зам.-кмета по Транспорт Илиян Павлов във връзка с въвеждане на нова постоянна организация на движението в гр. София по бул. „Витоша”, бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Проф. Фритьоф Нансен” чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.“, се казва в съобщението.

Съдът е приел, че действията не се основават на административен акт или закон, и в хипотезата на чл. 250, ал. 1 от АПК следва да бъдат преустановени незабавно, предаде БГНЕС.

Разпореждането може да бъде обжалвано пред ВАС в тридневен срок.

 

Терзиев: Никой не иска да налага лоши решения на инат

Междувременно стана ясно, че по инициатива на кмета на София Васил Терзиев ще бъде създаден комитет за наблюдение на проекта по бул. "Витоша", "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен". Това съобщи общинският съветник Борис Бонев от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България ("Спаси София") на брифинг в Столичния общински съвет (СОС).

Борис Бонев информира още, че през следващите три месеца започва период на непрекъснат анализ на ситуацията на терен. В края на тримесечния срок на наблюдение на проекта, комисията ще излезе със специален доклад, в който ще има обобщение на наблюдаваното в рамките на тези три месеца, идентифицираните проблеми и препоръки за корекция, така че организацията на движение да работи както трябва.

Кметът на София Васил Терзиев заяви, че „никой не иска да създава на инат лоши решения за града“.

По-рано днес от групата на БСП в СОС поискаха оставката на заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов и призоваха Терзиев да върне предишната организация на движение.

Не се събуждаме с идеята да създаваме дискомфорт на гражданите.

Васил Терзиев, кмет на София

Терзиев заяви, че новите велоалеи по "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" няма да бъдат премахнати, защото е важно хората да могат да се придвижват с колело. Според него аргументът, че няма велосипедисти, защото вали дъжд, е несъстоятелен, тъй като "няма и майки с колички като вали дъжд, но това не значи, че не трябва да има тротоари". „Нормално е, когато вали, хората да използват градски транспорт, и това не значи, че не трябва да работим върху алтернативния транспорт“, каза столичният кмет, цитиран от БТА. Според него велоалеите са едни от необходимите елементи, за чиято полза има най-голямо обединение.

„За да видим дали едно нещо работи, или не, то първо трябва да тръгне, да се измери, да седнат експертите, да го обсъдят“, каза Васил Терзиев. Той увери, че се мисли и за интереса на живеещите в района и допълни, че Столичната община има няколко прости цели - да се развива велотранспортът и алтернативният транспорт, да се развива бърз и удобен градски транспорт, като това да не е с цената на големи задръствания, а всичко това бъде реализирано с минимална или никаква загуба на места за паркиране.

„Въпреки всички сътресения и донякъде справедлив гняв на хората, тъй като им създаваме временно неудобство, следварително ще намерим решени“, каза столичният кмет Терзиев и добави, че „накрая всички ще бъдат доволни“.

Васил Терзиев каза още, че има различни тълкования как трябва да се съгласува новата организация на движение и всичко предстои да бъде описано, за да се знае какъв да бъде редът.

Комуникационна грешка, взели сме си поуки и следващ проект ще бъде направен по различен начин, за да няма изненадани и да няма такова напрежение. Разликата ще бъде видна през следващите няколко месеца, допълни кметът.