Политика

„Заради Украйна е“: Борисов притеснен да не го убият, получил сигнал от могъща чуждестранна служба

От Euronews България Euronews България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че преди седмица неговата охрана го е информирала за сигнал от една от най-влиятелните служби в света за най-високата степен на заплаха за него и видя като причина оказаната подкрепа за Украйна.

Той заяви, че се надява ДАНС, МВР, НСО да вземат някакви мерки. „Плашен съм много пъти с реални заплахи“, отбеляза Борисов.

„Притесни ме, че вчера в две диаметрално противоположни медии излезе информация, че заплахата идва от Делян Пеевски. Всичко друго бях чул за Пеевски, но това вече ми дойде в повече. Това ме притесни, защото, когато Алексей Петров се зае да се направи сглобка, той успя. Сега това би било с един куршум два заека: „че с Пеевски, след като сме се скарали едва ли не, е заподозрян“. След като се разделихме в парламента, всеки си отиде при партията, при избирателите, и през този месец нито сме се чули, нито сме се виждали. ГЕРБ и ДПС са коренно различни партии и клишето да ни опаковат в едно просто няма да го видите“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Той отбелязва и категоричната подкрепа за Украйна и коментира: Благодарение на нас, на ДПС, много от помощта, която отиде, е в действие. Попитан дали това е и причината за заплахите срещу него Борисов заяви: „Аз така го оценявам“, предаде БТА.

„Няма да се плашим, няма да променяме курса си, каза още Борисов. С колегата Пеевски имаме много разбирания, както с колегата Петков, и много различия. Ние сме партия, която си държи на думата“, каза още председателят на най-голямата парламентарна формация.

Борисов коментира още, че партията му ще предложи самостоятелно правителство и увери, че нямало да пазарува депутати, за да събере необходимата подкрепа.

“ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството и изцяло наш. Не желая подкрепа от брой депутати, а от партия, аз не пазарувам народни представители”, каза още Борисов.

Той призова и да "не се опаковат в едно ГЕРБ и ДПС". “Имаме много сходства и различия както с Пеевски, така и с Петков”, коментира Бойко Борисов и подчерта, че с ДПС няма никаква договорка, и в смесените райони ГЕРБ продължава да води битка с тях.

Според него ПП-ДБ работят с “Възраждане” след като лидерът на четвъртата формация Костадин Костадинов обяви вчера след консултациите при президента, че разговори за кабинет между "Възраждане" и ключови лица от ПП-ДБ са водени. “Те работеха заедно и по места”, заключи лидерът на ГЕРБ.

 

Среща с Мицкоски – евентуално

“Договорите, особено международни и втъкани в преговорната рамка на ЕС, се спазват”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обръщайки се към премиера на РСМ Християн Мицкоски, предаде репортер на БГНЕС.

Преди дни премиерът на РСМ коментира, че трябва да има предоговаряне на Френското предложение, което бе предпоставка за начало на преговорите и вдигане на ветото от страна на България по пътя към членството на РСМ в ЕС. Документът касае вписването на българите в Конституцията на Северна Македония, за да може страната да бъде приета в ЕС.

Борисов заяви, че въпреки добрите отношения между него и партньорите в ЕС, то договорите трябва да се спазват. “Всякакви интерпретации не са добри за колегите от Северна Македония”, смята Борисов.

Той подчерта, че ако има редовен кабинет ще инициира среща с премиера на РСМ.

“Без нашата подкрепа и тази на Гърция, РСМ нямат шанс за ЕС. Сега нека да са отговорни. Както са получили нашата подкрепа, сега не могат да разчитат на нея”, категоричен е лидерът на ГЕРБ.