Политика

Анализатори: Най-логично е правителство да има с първия мандат

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Единствената разумна версия е съставяне на правителство на малцинството с първия мандат. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в ефира на „Добро утро, Европа“. Промяната в изборната система няма да реши проблемите на партиите, посочи, от своя страна, политологът Геновева Петрова.

„Логично е правителството да бъде с първия мандат на най-голямата партия, която спечели изборите. В противен случай не виждам особени шансове да се формира правителство с втори или трети мандат. Правителство на малцинството ми се струва единствената разумна версия“, коментира Харалан Александров.

„Нека не изключваме възможността да бъде сформирано правителство в този парламент, макар и трудно. Ако има нещо сигурно, това е позицията на ПП-ДБ, които отказват да участват в каквото и да е правителство. На мен ми е любопитна и позицията на БСП в последните дни, която хем се опитва да бъде част от актуалния политически разговор и евентуално усилие за съставяне на някакво по-широко правителство, но някак не смее да го направи. Най-логично е правителство да бъде съставено с първия мандат“, посочи Геновева Петрова.

 

Целия разговор вижте във видеото.