Спорт

Една от най-големите звезди в леката атлетика пропуска игрите в Париж

От Euronews България Euronews България
Elaine Thomson Herah Twitter Снимка: Туитър

Най-бързата жена в света и една от най-големите звезди в историята на леката атлетика - Илейн Томпсън-Хера, изненадващо ще пропусне Олимпиадата в Париж.

Причината е разкъсване на ахилеса, което няма да и позволи да уачаства на започващите след месец олимпийски игри. Томпсън-Хера е петкратна олимпийска шампионка. Тя спечели последните два спринта на 100 метра и 200 метра, като към тези медали има злато и сребро с щафетата на Ямайка. Тя е единствената спринтьорка освен Юсеин Болт, печелила повече от една титла на 100 и 200 метра, а амбициите и за Париж бяха да постигне тройната корона с три поредни победи в някоя от дисциплините.

Нито една жена в исторически план не е печелила три поредни олимпийски титли, а при мъжете това е правил единствено нейният сънародник Юсеин Болт. Илейн Томпсън-Хера е получила своята травма на 9 юни, като първоначално е имала надежди, че ще може да участва на поне една от дисциплините във френската столица.

"Боли, съсипана съм. Имам разкъсване на ахилеса и няма да бъда част от Олимпиадата.“, написа тя.

Спринтьорката има второто най-добро време на 100 метра в историята. 10:54 секунди от август 2021-а, с 0.05 секунди зад абсолютния световен рекорд на Флорънс Грифит-Джойнър.