Общество

Акушер-гинеколог: Регулирайте стреса, за да имате спокойна бременност и здраво бебе

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Стресът - физически и психически, недоспиване, алкохол, застрашава оцеляването на индивида. Тоест той изключва перифериите на нашия мозък, яйчникът се явява периферия, подготовката за сполучлива бременност е да се изправи метаболитният и енергийният баланс. Това коментира в ефира на "Добро утро, Европа" акушер-гинекологът д-р Иван Сигридов, който е специалист по фетална морфология и проследяване на високорискови бременности.

Трябва да има време - поне 5 месеца преди забраменяването, за да се подготви тялото на жената. Самият неврон, който има много специфична централа наречена митохондрии, е т. нар. програмен код. Затова превенцията срещу неврогенеративните заболявания трябва да е именно в тези месеци.

д-р Сигридов

Тялото започва да старее след 25 г. Ние сме държавата в ЕС, в която има най-младите майки - около 27-годишни раждат за първи път, сподели още д-р Сигридов.

Ние сме лидери във феталната морфология в Европа. В България има топ специалисти в тази област, развита мрежа, защото пътуваме по света и се учим от най-добрите. Важна е превенцията, защото много от болестите може да се предотвратят още в утробата, допълни той.

Регулирайте си нивата на стрес, не само жените, но и мъжете да го правят, препоръча акушер-гинекологът.

Целия разговор във видеото.