Свят

Механизъм за действие при недоносени бебета спасява живота на стотици деца

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Не минава ден, в който Катрин Мъсгроув да не се възхити на дъщеря си Джана. Момиченцето се ражда в 25-ата седмица от бременността на майка си и тежи едва 680 грама. Според Катрин това не е бил най-мечтания начин за начало живота и като майка.

Когато се роди, не успях да я прегърна, защото беше толкова малка. Те я взеха и започнаха да следват контролния списък.

Катрин Масгроув, майка

Д-р Теджасви Чаудхари, заместник-директор на неонатологията в болницата в Канбера, е съставил контролния списък, който Катрин споменава. Чаудхари пръв ще признае, че е обсебен от контролните списъци. За него те са прости, лесни за използване и могат да подобрят резултатите. Той е измислил контролния списък, за да може, когато се роди изключително недоносено бебе, неонатологичният екип да знае какво точно да направи. С помощта на списъка персоналът знае къде да бъде, какво да прави и кога, което дава на новородените най-големи шансове да оцелеят.

Чувствам се добре да знам, че това, което правим тук, нещо толкова просто, може да окаже влияние върху бебетата в световен мащаб.

Д-р Теджасви Чаудхари, заместник-директор на отделението по неонатология

През 2016 г. списъкът на Чаудхари става част от стандартния протокол. Оттогава насам процентът на смъртност постоянно намалява. И списъкът дори преминава границите на Австралия. Той е намерен онлайн от неонатологичен екип от Джакарта, който започва да го прилага в работата си. Две години по-късно те забелязват 15-процентно намаляване на смъртността при изключително недоносените новородени. Дъщерята на Катрин вече е на три години и половина. Въпреки това тя все още е благодарна и се чуди как едно толкова просто решение може да спаси толкова много животи.