Политика

Стефан Софиянски: Най-важни са финансовите потоци от Европа, а не бюджетът

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Дали одобряваме или не формата е едно, но дали България трябва да има постоянно правителство е друго. България трябва да има постоянно правителство и ще го приемем така както е формирано.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият служебен премиер и столичен кмет Стефан Софиянски.

Важни са основните неща. Изтъква се бюджетът, но той е една рутина. Той не е най-важното. Най-важно е да бъде ясен Планът за възстановяване и развитие, защото той изисква и определени ресурси от бюджета за неговото изпълнение. Толкова сме закъснели, че неговото изпълнение трябва да започне от утре.

 

Аз ако си очертавах приоритетите ще се хвърля веднага да мога да имам ясен финансов поток отвън. Оттам ще си настроя бюджета. Ако трябва ще го вкарам втори път за актуализация.

Много е важно отделните ресори да се разберат за баланса на тези средства от Европа къде ще отидат и да ни го обяснят.

Президентът Радев и главният прокурор Гешев с натиска, който упражниха предизвикаха обединението между ГЕРБ и „Промяната“. Но има нещо парадоксално - преди около 2-3 години „Промяната“ и президентът свалиха ГЕРБ. Преди една година ГЕРБ и президентът свалиха „Промяната“, а сега ГЕРБ и „Промяната“ ще свалят президента. И главният прокурор. Просто сме в парадоксална ситуация и аз искрено пожелавам на правителството именно в тази ситуация да се измъкне. А начинът за това е един единствен - с много работа.

 

Всички сме длъжни да дадем на правителството 100 дни. Както и да е създадено, няма оправдание да не дадеш шанс на тези хора 2-3 месеца да дойдат на себе си.

Митът за експертно правителство падна. Политическо е правителството. Ще видите хора на ДПС, ще видите хора, които вече са били… Проследете и ще видите, че ще бъда прав. Но това не променя факта, че имаме редовно правителство. И за да излезе от тази ситуация, то трябва да започне да работи на пълни обороти от първия ден.

Ако акад. Денков успее да даде стимул на хората около него да бъдат независими, ще бъде много добре. Той има задачата да направи екип от тези хора, които са събрани малко дирижирано. Не останах с впечатление, че той е имал самостоятелността да си направи екип, каквато аз имах.

ГЕРБ и ПП направиха грешка, че не направиха срещите с ДПС преди окончателно да се разберат. Така избирайки си един партньор - ДПС - те настроиха всички останали против тях. Посещението там след разбирателството придава един по-лош привкус, защото познаваме начина на работа на ДПС - тази подкрепа в никакъв случай няма да бъде безкористна.

Това, за което иска да се употреби конституционното мнозинство е много ниска цел - да свалим главния прокурор. Не човекът решава проблема. Съдебната система изисква основна промяна и тя трябва да премине през Конституцията.

 

Съдебната власт не е най-големият проблем на България. Това е регионалното деление, функциите и пълномощията на местната власт, липсата на пълномощия на областните управители, изобщо лошото регионално делене, това противопоставяне между областен управител и кмет. Това не подпомага развитието на страната.

Тук трябва радикална реформа - две нива на местно самоуправление, директно избиране на областен управител, самостоятелен бюджет на общините, самостоятелен бюджет на областта. Ако успеем цялостно да променим Конституцията, т.е. нова Конституция, в която отношенията между властите да са поставени на други принципи - на взаимодействие, а не на противопоставяне, тогава има смисъл от конституционно мнозинство. 

Вижте цялото интервю видеото.