Добро Утро, Европа

Стефан Софиянски: България все още не е готова за еврозоната

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Парите на София се управляват неефективно и именно това е причината много сектори да не се развиват добре. Това е мнението на бившия кмет на столицата Стефан Софиянски. Според него на столицата ѝ е нужен кмет - експерт, който да управлява правилно парите  бюджета. А на България е нужна стабилна и растяща икономика, за да влезе в еврозоната.

 

Ти имаш едни пари отвън и те не намират адекватно отражение нито в растежа ти, нито в БВП, значи изчезват, харчат се неефективно. На София ѝ трябва или инженер добър, или икономист - много по-агресивно развитие на инфраструктурата, сега се строи бавно и скъпо. Или икономист, защото се харчат парите неефективно.

Стефан Софиянски

Първата сателитна станция и цифровизацията на телефонната мрежа – това открои Стефан Софиянски като свои успехи на кметския стол.

„Аз съм подписал и първия лиценз за gsm оператор. Имам зад гърба си две банки – Пощенска и Общинска банка“, припомни той.

Много самочувствие имам от това, че успяхме да проведем в много кратък срок преговорите с МВФ и стабилизирахме лева“, изтъкна Софиянски по отношение на направеното от него като служебен премиер през 1997 година.

Стефан Янев беше един добър министър-председател. И това е в основата – на България ѝ трябват сериозни хора, сериозни министър-председатели“, така Стефан Софиянски обоснова подкрепата си за ПП „Български възход“.

Цялото интервю вижте във видеото.