България

Министърът на енергетиката Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

От Euronews България Euronews България
Malinovbgnes Снимка: БГНЕС

"Не е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав. Потвърждавам го категорично. Няма промяна в радиационната обстановка както в АЕЦ "Козлодуй", така и по отношение на работните помещения и на самата площадка на електроцентралата"- увери служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, предаде БНР.

По време на днешното изслушване в парламента Владимир Малинов обобщи за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода и има временно отстранени оператори от централата. 

Министърът е поискал подробна информация от ръководството на АЕЦ за инцидента. Според тази информация се е наложило 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде спрян заради проблеми в неядрената част на блока и в парогенератора, където е радиоактивната вода. Той изказа притесненията си за повода за плановия ремонт на 6-и блок, тъй като проблемът с парогенератора не се случва за първи път, но въпреки това увери, че до този момент не е имало подобно изтичане на радиоактивна вода.

Ще бъде осъществен обстоен анализ за възможността част от оборудването, което България ще предостави на Украйна за АЕЦ "Хмелницки", да бъде използвано за резервни части за 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Тъй като има информация за дефект на парогенератора на 6-и блок на електроцентралата ще се потърси възможност за осигуряване на резервни части, съобщи министърът. 

"Ще изискам категоричен, обоснован, целенасочен и задълбочен анализ не само от експертите и ръководството на АЕЦ "Козлодуй", но и външна експертиза по отношение приложимостта и възможността за използване на парогенераторите от АЕЦ "Белене" за АЕЦ "Козлодуй" и едва след получаването на този анализ ще извърша моята преценка по отношение на това дали тези парогенератори да бъдат включвани в списъка на оборудването, което да бъде продадено на украинската страна"- съобщи министърът. 

От БСП заявиха, че още днес ще внесат в парламента проектопредложение за прекратяване на процедурата за продажба на оборудване от АЕЦ "Белене" за Украйна.