Свят

Протести срещу изпускането на радиоактивни води от АЕЦ "Фукушима"

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Десетки японци излязоха на протест пред офиса на премиера Фумио Кишида заради решението на Токио да изпуска радиоактивните води от "Фукушима" в Тихия океан. Хората настояват операцията в атомната електроцентрала да спре, но по план тя ще продължи около 30 години. Демонстранти се появиха и на плаж близо до съоръжението.

Ще протестираме и днес, и утре - електрическата компания на Токио и правителството казват, че ще отнеме 30 години - колко ужасно... Това ще бъде дълга битка. Ще бъдем упорити.

Хироши Нагазава, протестираща

Тази седмица започна първото от общо 4 изхвърляния на над 1 млн. метрични тона пречистена вода, използвана за охлаждането на централата до 2011 г. Тогава земетресение и цунами предизвикват авария във "Фукушима" и съоръжението спира да работи. 

Властите твърдят, че концентрацията на радиоактивни вещества във водата е в норма. Това потвърждават и проверките на Международната агенция за атомна енергия.

Местните рибари обаче смятат, че решението може да унищожи поминъка им. Тази седмица Китай и Хонконг забраниха вноса на морски продукти от Япония.