Свят

Опит за преврат в Боливия: Властите в страната арестуваха ръководителя на бунта

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Полицията в Боливия арестува ръководителя на опита за преврат в страната, часове след като войници щурмуваха президентския дворец в столицата Ла Пас. Бронирани автомобили и войници бяха заели позиция на площад Мурильо, където се намират ключови правителствени сгради. По-късно всички те се оттеглиха. Ръководителят на бунтовническата армия, генерал Хуан Хосе Зунига, заяви, че иска да "преструктурира демокрацията" и че макар засега уважава президента Луис Арсе, правителството ще бъде сменено. Президентът Арсе от своя страна осъди опита за преврат, като призова обществеността да се "организира и мобилизира в полза на демокрацията". Арсе също така обяви, че назначава нови военни командири, като потвърди информацията, че генерал Зунига е уволнен. Това става след като генералът открито е разкритикувал 65-ият президент на Боливия Ево Моралес, като е заявил, че политикът не трябва да има възможност да стане отново президент и е заплашил да му попречи, ако се опита да го направи. Моралес също осъди опита за преврат и призова за повдигане на наказателни обвинения срещу тези организирали и участвали в преврата. Впоследствие на пресконференция зам- министъра на вътрешните работи Жони Агилера заяви, че тече пълно разследване. 

Трябва да кажем, че разследваме престъпления срещу вътрешната сигурност на държавата. Точно това е задачата на Министерството на вътрешните работи - да пази вътрешната сигурност на страната. Ето защо полагаме всички усилия тези хора да бъдат съдени за въоръжено въстание, опит за покушение срещу страната и унищожаване на обществено имущество.

Жони Агилера, заместник-министър на вътрешните работи

Същевременно нараства напрежението в Боливия преди общите избори през 2025 г. Причината за това е, че левият Ево Моралес планира да се изправи срещу бившия си съюзник Арсе, което ще доведе до сериозен разрив в управляващата социалистическа партия и до по-широка политическа несигурност. Мнозина не желаят завръщането на Моралес, който управляваше в периода от 2006 до 2019 г., когато беше свален от власт след широкомащабни протести. Впоследствие той беше заменен от временно консервативно правителство, преди да бъдат проведени избори през 2020г, спечелени от Арсе.