Свят

Боливия се бори да легализира растението кока

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В Ла Пас, Боливия, от години се произвежда алкохол от листата на растението кока. Страната се опитва да убеди света да приеме твърдите зелени листа, известни отвъд границите ѝ като основна съставка на кокаина.

 

Сега листата на коката за съжаление са криминализирани като опасно вещество, наркотик. Правителството все още се бори да извади кокаиновия лист от този списък.

Адриан Алварес, генерален мениджър на спиртната фабрика Viejo Roble

В Боливия растението вдъхновява духовни ритуали сред коренните общности от поколения. Продават се и множество продукти свързани с кока, включително кокаинова бира със 7% алкохолно съдържание. Производителите възхваляват листото като съвременно чудодейно средство, което изостря вниманието, притъпява глада и облекчава заболявания като височинна болест. Достъпът до продукти, съдържащи кока, е ограничен до занаятчийските панаири в Боливия и Перу, където листото отдавна е законно - стига да не се използва за производство на кокаин.

Организацията на обединените нации класифицира листата на кока като наркотично вещество и налага обща забрана на наркотиците по света. Правителствата в Боливия, третият по големина производител на листа от кока и кокаин в света, отдавна се опитват безуспешно да придадат нова и по-добра репутация на древното листо. Въпреки това с изненадващо решение миналата есен Световната здравна организация обяви, че ще започне знаково проучване на ненаркотичните ползи от листата на кока. Това е първата стъпка в дългия процес на декриминализиране на листата в световен мащаб.

 

Много сме щастливи, че за първи път ООН започна процедура за сериозно проучване на свойствата на листата на кока. А те са много, например химически, физиологични, природни, медицински и хранителни.

Хуан Карлос Алуралде, генерален секретар на боливийското вицепрезидентство

В цяла Боливия листата осигуряват прехраната на 70 000 души и генерират около 279 млн. долара за страната всяка година. Фермерите продават листата в насипно състояние, за да бъдат дъвкани като лек стимулант, включени в религиозни церемонии или смачкани и превърнати в напитки и стоки.