Европа

Тийнейджъри са жертва на престрелките между наркокартели във Франция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Кървавите престрелки между съперничещи си наркокартели във Франция продължават се увеличават. През изминалата година само в Марсилия са били убити 49 души.  Хората, живеещи в предградията, са отчаяни. Тук са погребани седем убити тийнейджъри. Сред тях е и Раян. 

Той беше прострелян 5 пъти с "Калашников". Сами знаете, че той не е оцелял след това. Тези чудовища, мисля, че са го помислили за свидетел. Виждат две деца, застрелват ги. Днес едно младо момче от Марсилия може да умре под куршумите точно както в страна като Мексико.

Летисия Линон, леля на Раян

Две наркобанди се борят за контрол над северните квартали на Марсилия. ДиЗи Мафия и Йода взаимно се атакуват. 

Намерих тук млади хора. Познавах ги. Казах им ясно: момчета, ще ви убият, ще паднете, опасно е, има постоянна война. На следващия ден разбрах, че едно от тях е било убито. Почувствах се наистина ужасно.

Мохамед Бенмедур, местен жител

Прокурорът на града иска по-строги закони за конфискуване на имущество, свързано с наркотици. 

Трафикът на наркотици генерира 3 милиарда евро годишно. Тези пари се въртят свободно и се използват за корупция. Редовно се сблъсквам със случаи на отвличания, само защото младият дилър е откраднал 20 евро от мрежата за наркотици, за да си купи сандвич. Тези пари убиват.

Никола Бесон, прокурор, Марсилия

Властите обаче споделят, че борбата тепърва започва.