Свят

Колумбия и Еквадор заловиха 4 тона кокаин

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Колумбийските военноморски сили конфискуваха полупотопяем плавателен съд, натоварен с четири тона кокаин. Акцията е станала в близост до морската граница с Еквадор.

Прехващането е било съвместна операция на еквадорските и колумбийските военноморски сили. Според властите цялото действие е станало случайно, защото преди това двете страни са издирвали изчезнали рибари край бреговете на Нариньо. Впоследствие по време на спасителната операция плавателният съд, наричан в разговорния език "наркоподводница", е бил забелязан първо в еквадорски води и екипажът е преминал на колумбийска територия. 

 

Веществото беше кокаинов хидрохлорид с нетно тегло 4,071 кг. С това задържане беше предотвратено изпращането на поредната голяма пратка от този вид наркотици.

Хулиан Диас, командир на бреговата охрана в Тумако

Следователи от колумбийската Главна прокуратура са установили, че става въпрос за кокаинов дериват. Според тях целият товар има пазарна стойност 137 млн. долара и може да донесе приблизително 10 млн. дози. Според експерти всяка година от Южна Америка тръгват пратки, съдържащи кокаин, за поне един милиард долара.