Свят

Колумбийските власти са заловили кокаин на стойност $113 млн.

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Военноморските сили на Колумбия са конфискували над 3 тона кокаин. Това е станало след като са прехванали моторна лодка в Карибските води на страната, близо до остров Сан Андрес. Властите съобщават, че по тяхна оценка товарът има пазарна стойност 113 млн. щатски долара и е най-голямата пратка кокаин, конфискувана през 2024 г. Задържани са петима души, които са били членове на екипажа на лодката: трима колумбийци, един гражданин на Хондурас и един венецуелец.

Морските пехотинци пристъпиха към прехващане и задържане на плавателния съд, в който бяха открити петима души. Трима с колумбийска националност, един венецуелец и един от Хондурас. Във вътрешността на лодката бяха открити пакети, съдържащи подозрителни вещества, с етикет "Салвадор". След това пакетите са били отнесени с всички мерки за сигурност в станцията на бреговата охрана, а по-късно съответните власти са установили, че веществото е кокаинов хидрохлорид.

Полковник Карлос Урбано, началник на щаба на командването в Сан Андрес

Колумбийската администрация през последните години е променила политиката си за борба с наркотиците, като властите споделят, че сега възнамеряват да се насочат към високопоставени лидери и трафиканти, като оставят настрана дребните производители на наркотика. Освен това те възнамеряват да насърчават отглеждането на заместващи култури за фермерите, като им предоставят законна и печеливша алтернатива.