Свят

Учени смятат, че човечеството трябва да наблегне на възобновяемата енергия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Месец след месец глобалните температури драстично се покачват. Учени и политици предупреждават за нарастващата вероятност планетата скоро да надхвърли лимита за затопляне, определен на историческите преговори за климата в Париж през 2015 г. 

Изменението на климата прави всичко по-топло. Можем да очакваме по-топло лято от нормалното, и то в глобален мащаб. Важно е знаете, че това ще е новото нормално състояние. Не става дума само за това лято. Става дума за това, че всяко лято до края на живота ви ще бъде горещо.

Андрю Деслър, професор по атмосферни науки

Агенцията на Европейския съюз за наблюдение на климата „Коперник“ обяви миналия месец, че май е бил най-горещият в историята, отбелязвайки 12-ия пореден месечен рекорд. Световната метеорологична организация изчисли, че средните глобални температури от 2024 до 2028 г. ще надхвърлят очакваната граница на затопляне от градус и половина по Целзий от прединдустриалните времена. Учени установиха, че земята се е затоплила с малко по-бърз темп през 2023 г., отколкото през 2022 г. Много климатолози казват, че тенденциите на затопляне следват това, което са изследвали и прогнозирали от натрупването на въглероден диоксид от нарастващата употреба на изкопаеми горива. Според Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ,  през 2023 г. нивата на тези задържащи топлината газове в атмосферата са достигнали исторически максимум. Въглеродният диоксид, който е най-разпространеният парников газ се е увеличил през 2023 година. Това е третото най-голямо количество за 65 години насам. Промените в климата, предизвикани от човека, доведоха до диви колебания на времето, все по-непредсказуеми бури и горещи вълни, които се задържат над определен район за по-дълъг период от време. Горещата вълна в Азия тази пролет наложи затваряне на училища във Филипините, уби хора в Тайланд и постави рекорди както и в Индонезия, Малайзия, Малдивите и Мианмар. Климатолозите са категорични, че използването на изкопаеми горива трябва да бъде преустановено, за да се предотвратят най-тежките последици от изменението на климата. Според тях човечеството трябва да наблегне на възобновяемата енергия.