Свят

Учен: Изменението на климата е добавило средно 26 дни на екстремни горещини в целия свят

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Индийската столица Ню Делхи преживява поредна гореща вълна. В някои части на града бяха отчетени до 49,9 градуса по Целзий. Метеорологичното бюро съобщава, че температурите са били с 9 градуса по-високи от очакваните. В близките области Пенджаб и Харяна температурите също са се повишили, а в област Раджастан са надхвърлили границата от 50 градуса. Десетки доклади от Коперник и Световната метеорологична служба прогнозират, че тези събития ще стават все по-чести. Учени от Оксфорсдкия университет твърдят, че най-съвременните метеорологични карти ще определят човешкия принос за подобни екстремни метеорологични явления. За изследването, те се фокусират върху горещата вълна през 2021 г. в северозападната част на Тихия Океан.

Изменението на климата е добавило средно 26 дни на екстремни горещини в целия свят. Хора по целият свят умират заради тези горещи вълни, защото не предприемаме подходящи действия. 

Сюке Филип, изследовател в Кралския метеорологичен институт на Нидерландия

Изследователите твърдят, че обикновено разчитат на компютърни модели, които често са неточни на регионално или местно ниво. Те са използвали модели за прогнозиране на времето с висока резолюция, за да симулират екстремното време така, сякаш то се е случило в свят без човешко влияние върху климата.

Климатичният физик професор Майлс Алън е ръководител на изследването.

Тук виждаме тази необикновена гореща вълна, която не е била наблюдавана никога досега в историята на северозападната част на Тихия океан. Успяхме да покажем как това събитие е било повлияно от увеличаването на парниковите газове в атмосферата и по-високите температури, които са резултат от тях. Рискът от подобно събитие се е увеличил поне 8 пъти. 

Майлс Алън, Университетът Оксфорд

Според Алън заместването на метеорологичните карти с компютърни модели прави прогнозите много по-предсказуеми. Според него това е спешно предизвикателство, тъй като екстремните климатични явления струват човешки животи и милиарди долари помощи за справяне с бедствията. Изследователите от Оксфорд ще демонстрират как машинното обучение може да подобри науката за околната среда на срещата „AI for Good“ на ООН в Женева тази седмица.