Свят

Горещо време беляза петата фаза на парламентарните избори в Индия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
India Election AP (1) Снимка: АП.

Милиони индийци гласуваха на предпоследния тур на национални избори. Хиляди хора се наредиха пред избирателните секции преди откриването на изборния ден в 7 ч. сутринта местно време, за да избегнат горещото време по-късно през деня. Температурата в индийската столица се покачи до 43 градуса по Целзий в следобедните часове. Избирателните органи заявиха, че предприемат мерки за осигуряване на комфорта на гласоподавателите, като например поставяне на вентилатори и палатки и осигуряване на питейна вода. След края този етап от вота близо 89% от местата в парламента ще бъдат запълнени. Последната фаза ще е на 1 юни, като резултатите ще бъдат оповестени 3 дни по-късно.

 

По пътя се изпотих доста, но трябва да упражня правото си на глас. Ако не изберем добър лидер, тогава същите проблеми ще продължат. Моето право е да гласувам за страната си, да избера добър лидер, който да получи възможност да работи за нас.

Прадип Кумар, шофьор на електронна триколка

Тези избори се смятат за едни от най-значимите в историята на Индия и ще поставят на изпитание властта на премиера Нарендра Моди. Ако Моди спечели, той ще бъде едва вторият индийски лидер, който запазва властта за трети мандат, след Джавахарлал Неру, първия министър-председател на страната. По-слабата от очакваното избирателна активност в предишните пет кръга на гласуването изглежда е оставила и двете страни да гадаят за изхода от изборите. Близо 970 млн. гласоподаватели - над 10 % от световното население - имат право да изберат 543 членове на долната камара на парламента за срок от пет години. Според властите досега избирателната активност е близо 65,9 %.