Свят

Преди изборите в Индия: Журналисти и юристи споделят, че изпитват политически натиск

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Индийският министър-председател Нарендра Моди и неговото правителство все по-често използват груба сила, за да усмирят политическите си опоненти и критиците на управляващата партия.

Управляващата партия е повдигнала обвинения в корупция срещу много длъжностни лица от основния си опонент - партията "Конгрес". Десетки политици от други опозиционни партии също са разследвани или са в затвора. Само през миналия месец правителството на Моди замрази банковите сметки на опозиционната партия заради неплащане на данъци. Администрацията му твърди, че разследващите органи в страната са независими и че демократичните институции са стабилни, като посочва високата избирателна активност на последните избори, които осигуриха на партията сигурен мандат. Въпреки това гражданските свободи са обект на атаки. 

През октомври 2020 г. журналистът Сидик Капан е бил арестуван по време на репортаж за правителствените репресии в район, управляван от партията на Моди. След две години в затвора, делото му стига до висшия съд на Индия. Въпреки че бързо е освободен под гаранция, процесът срещу него продължава.

 

Вече не мога да работя за никоя медийна организация. Традиционно медиите бяха глас на опозицията, но сега те възхваляват правителството и създават фалшиви новини с тази цел. 

Сидик Капан, журналист

Миналата година правителството отстрани главния съдия на страната, който е един от тримата души, които назначават комисарите, контролиращи изборите. Другите двама комисари са самият министър-председател и лидерът на опозиционната партия. В продължение на почти четири десетилетия Михир Десаи се бори за гражданските свободи и правата на човека на най-уязвимите общности в Индия, като бедните и мюсюлманите.

 

Демокрацията не е просто избори на всеки пет години, тя е много повече от това. Индийската демокрация вече се е плъзнала значително надолу и на практика се превръща в тоталитарен тип общество. 

Михир Десаи, адвокат 

Организацията "Репортери без граници" поставя Индия на 161-во място в световния списък по свобода на медиите. В страната предстоят парламентарни избори, които ще започнат на 19 април и ще приключат на 1 юни.