Икономика

Икономист: Три икономики ще издърпат като локомотив общия световен растеж – Индия, Индонезия и Китай

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Още по време на срещата в Давос беше отбелязано, че има геополитически рискове, като конфликта в Близкия изток, войната в Украйна, събитията в Червено море. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие дава един друг поглед – казва: „Да, за 2024 г. Можем да дадем малко по-висок среден ръст на световната икономика, но през 2025 г. Нещата ще се върнат в по-изходно положение“. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime икономистът Румен Гълъбинов.

По думите му се очертават три икономики, които ще издърпат като локомотив общия световен растеж – Индия, Индонезия и Китай.

За Индия се говори за растеж през тази година с 5,7%, за Индонезия с 5,2%, за Китай с 4,9%, за Европа се дава под 1%. Американската икономика ще бъде с някакъв здравословен растеж в порядъка на 2,4%.

Европейската централна банка за трети пореден месец не промени лихвите, не ги вдигна. Което според Румен Гълъбинов е знак, че в момента се правят анализи, защото ниският икономически растеж се дължи на това, че кредитите поскъпнаха, а икономическата активност се забавя и заради това.

Целия разговор вижте във видеото.