Икономика

Икономист: Минимални са шансовете ни за приемането в еврозоната от догодина

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Минимални са шансовете за приемането на страната ни в еврозоната от началото на следващата година. Тази прогноза направи в ефира на PrimeTime икономистът Георги Вулджев. Според него основният аргумент да не приемем европейската валута от догодина ще е инфлацията. "Най-рано началото на 2026 г. ще ни приемат в еврозоната, ако разбира се изпълняваме критериите", посочи той.

По мнението му при членството в еврозоната "няма причина лихвите да се повишат, но с течение на времето ще се сближат и да стигнат до средните нива за еврозоната. Не очаквам по тази линия някакъв шок, въпросителните са около минималните задължителни резерви". 

"Виждаме изпреварващ ръст на кредитирането на небанкови дружества, тоест бързите кредити - значително расте. Техният дял е вече 22% от 13 преди десет години. Това е съзнателен потребителски избор, над 80 процента от хората взимат не повече от два-три общо такива кредити. По-голяма част от хората ги избарт по-често заради по-голямата гъвкавост и удобство. Това означава повече конкуренция и ще стимулира сектора", посочи още Вулджев относно кредитите и лихвите у нас. 

Според него най-вероятно жилищните кредити ще си останат на същите нива, наблюдава се и стабилизация и в другите кредити. "Няма и да се увеличат лихвите над нивата, които в момента са достигнати", допълни икономистът. 

Целия разговор във видеото.