Европа

Инфлацията в Еврозоната отново тръгна нагоре

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След няколко поредни месеца спад инфлацията в еврозоната отново се увеличи, сочат данните на Евростат. През декември тя е достигнала 2,9%, което представлява леко повишение спрямо отчетените 2,4 на сто през ноември.

Увеличението на цените се дължи основно на данните за разходите на енергия, които са основен двигател за инфлацията през последните години. Според анализатори геополитическото напрежение може да усложни ситуацията.

Ситуацията със сигурността в Близкия изток е риск за световните цени, по-специално тези на петрола и на енергията като цяло. Засега въздействието е ограничено, но евентуална ескалация може да доведе до покачване на цените.

Жолт Дарвас, сътрудник в мозъчния тръст Bruegel

„Това може да окаже влияние по целия свят, включително в Европа и еврозоната. Така може и инфлационният натиск да остане по-висок за по-дълго“, допълни Дарвас.

Други ключови сектори, включително храни, алкохол и тютюн, също са повлияли на инфлацията. Очаква се тези данни да се отразят и на прогнозите за понижаване на лихвените проценти в следващите месеци.

През последните години високата инфлация намали реалните възнаграждения, но сега растежът на заплатите се ускори и инфлацията се забави. Със заплатите сега покупателната способност на потребителите се увеличава.

Жолт Дарвас, сътрудник в мозъчния тръст Bruegel

„Това може да окаже натиск върху търсенето и да затрудни трайното намаляване на инфлацията. Затова не очаквам Европейската централна банка да намали лихвените проценти скоро“, коментира експертът.

През последните седмици данните в отделните държави, включително Германия и Франция, също показват, че инфлацията се увеличава.