Общество

Инфлацията в България се забавя до 2-годишно дъно, отчете НСИ

От Euronews България Euronews България

През октомври инфлацията у нас достига двегодишно дъно, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През изминалия месец месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ) е 0.4% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за октомври 2023 г. спрямо октомври 2022 г. е 5.8%.

Inflacia Do Oktomvri 2023 NSI Източник: НСИ

Регистрирано е увеличение на цените в групите: развлечения и култура (+6.7%), облекло и обувки (+5.7%), образование (+1.1%) и жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома (+0.8%). Най-голямо е намалението в групите: жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (-0.4%), хранителни продукти и безалкохолни напитки (-0.4%) и транспорт (-0.3%).

По-ниски са цените на стоките и услугите в следните потребителски групи: жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 0,4 на сто; хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 0,4 на сто; транспорт - намаление с 0,3 на сто.

Без промяна остават цените на стоките и услугите в групите: "Разнообразни стоки и услуги", "Ресторанти и хотели" и "Съобщения".

Месечната инфлация, измерена с хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) е 0.2%, а годишната инфлация е 5.9%.

НСИ отчете пик на инфлацията през септември 2022 г., когато на годишна база тя достигна 18,7 на сто, след което започна плавно да спада. През септември 2023 г. регистрираният ръст на цените беше 6,3 на сто.

Inflacia Oktomvri 2023 NSI Източник: НСИ