Икономика

Финансов анализатор: Лихвените проценти в еврозоната ще останат на високи нива

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Трябва да се радваме, че бюджетът е приет тогава, когато трябва да се приеме, връщаме се към нормалността на процедурата. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ финансовият анализатор Преслав Райков.

Това, което залагаме като макрорамка е, че се сменя малко концепцията и модела – бюджетът ще разчита основно на държавните инвестиции в следващите три години. Това ясно се вижда и в заложената капиталова програма, ккоментира още Райков.

Прогнозите за ръст от 3,2% са прекалено оптимистични според мен, особено предвид и ситуацията около нас – войната в Украйна продължава. Най-вероятно финансовото министерство ще заложи на голяма подкрепа от страна на държавата и в инвестиции, в капиталови разходи и програми, които прогнозируемо ще ни докарат до тези 3,2%.

Нашите основни търговски партньори – Германия, Гърция, Турция, Италия, са или в рецесия или навлизат в такава. Лихвените проценти в еврозоната ще останат на високи нива, няма да имаме повторен цикъл на ниски лихвени проценти и подкрепа от централните банки поне в следващите година и половина – две, каза още експертът.