Свят

Индийци в Лондон поискаха от Meta да вземе мерки срещу дезинформацията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Активисти от индийската общност протестираха пред офиса на Meta в Лондон, призовавайки социалната платформа да регулира разпространението на омраза и дезинформация преди парламентарните избори в Индия. Около 10 протестиращи в бели костюми и маски на лицата застанаха пред входа на офиса, държейки плакати с надписи "Зук печели от омраза" и "престъпления срещу демокрацията". Индия, най-голямата демокрация в света, е изправена пред 6-седмичните си национални избори, които започват в петък и на които имат право да гласуват близо 970 млн. души.

Повечето социологически проучвания предвиждат победа за министър-председателя Нарендра Моди и неговата хиндуистка националистическа партия за трети пореден петгодишен мандат.

Обезпокоени сме от начина по-който изборите се регулират чрез съдържание в социалните медии и то от управляващата партия в Индия. Има много материали, подстрекаващи към омраза срещу малцинствата, особено срещу мюсюлманите, но след това и срещу опозиционните партии.

Лотика Сингха, активист от индийската общност

Сингха добави, че компаниите за социални медии като Meta трябва да бъдат държани отговорни. Индия може да се похвали с повече от дузина езици, всеки от които е роден за повече от 10 милиона души. Освен това тя има над 300 милиона потребители във Facebook и близо половин милиард потребители на WhatsApp - най-много от всички държави.