Европа

Смъртните случаи, породени от горещини, се увеличават в Европа

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Световната метеорологична организация и агенцията на Европейския Съюз за климата „Коперник“ съобщиха, че Европа е най-бързо затоплящият се континент. А от Суперкомпютърния център в Барселона разглеждат как високите температури влияят на здравето. Те твърдят, че лошото здраве, причинено от топлинния стрес, засяга предимно страните от Южна Европа, като проблемите се разпространяват и на север. Според доклада, смъртните случаи, свързани с горещините, са се увеличили из целия континент. 

 

 

През последните няколко десетилетия станахме свидетели на рекордни температури и продължителни горещи вълни. Използваме статистики, за да разберем как екстремните температури могат да променят риска от смъртност. Това зависи и от много други фактори, разбира се, като възраст, пол и социално-икономически условия. 

Рейчъл Лоу, директор на Lancet Countdown в Европа

Според Лоу достъпът до здравни грижи влиза в сила заедно с хроничните заболявания при по-бедните групи от населението. Тя казва, че друг проблем е нарастващият потенциал за болести, свързани с насекоми, което е възможно поради изменението на климата.

 

В Северна Европа наблюдаваме увеличаване на продължителността на сезона за предаване на инфекции, например от кърлежи и комари. Затоплянето в Европа е два пъти по-бързо от средното за света и това води до различни последици за здравето на гражданите. Свързаната с горещините смъртност е особен проблем за застаряващото население в Европа. Климатичните условия стават по-подходящи за инфекциозни болети като денга и лайшманиоза. 

Рейчъл Лоу, директор на Lancet Countdown в Европа

В доклада се казва, че правителствата в Европа трябва да гарантират, че техните здравни системи и инфраструктури се адаптират, за да се справят с климатичните промени, особено когато става въпрос за болести, които биха могли да се установят за постоянно.