Свят

Учени използват карти с изкуствен интелект за предвиждане на климатични аномалии

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В индийската столица Ню Делхи цари поредната топлинна тревога. В някои части на града тази седмица вече бяха отчетени 50 градуса по Целзий. Метеорологичното бюро съобщава, че температурите са били с 9 градуса по-високи от очакваните. Десетки доклади от Коперник и Световната метеорологична служба прогнозират, че тези събития стават все по-чести.

Физиците от Оксфордския университет казват, че най-съвременните метеорологични карти с висока разделителна способност вече помагат на учените да определят количествено човешкия принос за екстремните метеорологични явления. Използвайки за целите на изследването прогнозни карти от Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози, те се фокусират върху горещата вълна през 2021 г. в Северозападна Америка. 

Успяхме да покажем как това събитие е било повлияно от увеличаването на парниковите газове в атмосферата и по-високите температури, които са резултат от тях. А това ни позволява да кажем едновременно колко се е увеличил рискът от подобни аномалии.

проф. Майлс Алън, специалист по физика на климата, Оксфордски университет

Изследователите от Оксфорд твърдят, че учените обикновено разчитат на компютърни модели, които често са неточни на регионално или местно ниво. Те казват, че с помощта на модели за прогнозиране на времето с висока разделителна способност са преодолели този недостатък. По време на експериментите си те са симулирали екстремни метеорологични явления, сякаш те са се случили в свят без човешко влияние върху климата. 

 

Това е огромна крачка напред, тъй като се нуждаем от надеждни оценки, защото въз основа на тях хората вземат решения за милиарди долари.

проф. Майлс Алън, специалист по физика на климата, Оксфордски университет

Друг доклад, публикуван тази седмица от международно сътрудничество на учени в областта на климата, разглежда екстремните горещини в световен мащаб през последните 12 месеца. Учените са установили 76 екстремни горещини в 90 различни държави през този период. В техния доклад се казва, че причинените от човека климатични промени са добавили средно 26 дни на екстремни горещини през последните 12 месеца, излагайки на риск живота на милиарди хора.