Култура

Пианистът Жорж Буков: Музиката е дом, който можеш да пренасяш от една в друга страна

От Йорданка Костадинова Йорданка Костадинова Кореспондент

Денят на музиката е един от любимите празници на французите. Датата е избрана неслучайно, тъй като това е най-дългия ден в годината и музиканти от всякакъв тип изпълняват концерти на открито и музика звучи от всяко кътче на Франция. Екипът ни посети дома на Жорж Буков – френски музикант и инициатор на фестивала „Изкуство за мир“, който е избрал България за място на провеждането му.

Жорж Буков е роден в Париж в семейството на големия българо-френски пианист Юри Буков и италианската прима балерина Мария Далба. 

Какво е за мен музиката? Никога не съм живял без музика. В дома на баща ми Юри Буков идваха Гюзелев, Гяюров, идваха големи солисти, познавах Алексис Вайсенберг, Росторопович, музиката за мен е дом, но дом, който можеш да пренасяш от една страна в друга. Пианото за мен е не само инструмент, то е една символика

Жорж Буков

Следващият му проект ще носи заглавието „Изкуство за мир“. Той ще се проведе в България – в София, Пловдив и Брестовица- родното място на баща му.

Идеята за фестивала се роди в София и това ще е голямо събитие под надслов „Изкуство за мир“, тъй като за съжаление Европа е във война, никой не говори за мир, младите не манифестират, гражданите не са безразлични, но за тях тя е далеч и затова трябва да говорим за мира и най-добрия начин да се говори за мир е да се общува чрез изкуство и гениите на изкуството. Изкуството няма граници, по дефиниция артистите общуват помежду си, попиват влиянието на едните и другите. Надявам се да успеем да проведем това грандиозно събитие, което ще е едновременно в София, Пловдив и Брестовица, където всяко голямо българско сдружение може да се изяви и би могло да представи програма от всякакъв вид изкуство и едновременно с това ще привлека млади пацифисти от Франция, Испания, и от други страни. Тази голяма инициатива е с цел да се създаде оркестър, който ще бъде наполовина руски, наполовина украински, за да докажем, че двете култури за неделими. Повечето големи артисти, особено в музиката са родом от Украйна, това е население, които винаги е живяло заедно, но аз искам да подчертая че ние няма да правим политика, ние ще говорим за мир и не само това, ние ще илюстрираме какво означава да сме в мир.