Общество

9 септември - датата, която разделя българското общество

От Euronews България Euronews България
99 Колаж: Euronews Bulgaria.

Навършват се 80 години от Деветосептемврийския преврат. В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва кабинетът на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. 

80 години по-късно, тези събития продължават да разделят българското общество. За едни 9 септември е празник, а за други - черна дата. По традиция, всяка година политически и обществени групи изразяват отношението си към събитията, случили се преди десетилетия. 

Държавна агенция „Архиви“ стартира нов уебсайт за Съветската окупация

 

Днес Държавна агенция „Архиви“ публикува за потребителите новия си уебсайт „Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)“, който е част от тематичната дигитална колекция „Архивите говорят“, съобщиха от Агенцията.

В уебсайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения. Огромна част от тях се публикуват за пръв път. Събрани са от 27 архива, като най-ценните се съхраняват в Централния държавен архив.

Сред безспорните приноси на тази платформа е и изготвеният пълен списък на жертвите на Червената армия в България, извлечен от самите документи. Той дава възможност на техните роднини и съграждани да научат по-конкретно каква е била съдбата на тези хора.

Целта на Държавна агенция „Архиви“ е чрез този уебсайт да запълни важна и съществена празнина в познанията на цялото ни общество за близкото минало, а очакванията към него са той да намери и свое логично продължение в научните изследвания, документалистиката и публицистиката. Намерението на съставителския екип е той да бъде периодично разширяван и обогатяван с нови документи.

 

Иван Таков: 9 септември е празник на победата над фашизма в България

Девети септември е празник на победата над фашизма в България. Това заяви Иван Таков, председател на БСП - София.

"Безспорен е фактът, че на 9 септември 1944 г. сред развалините на сразения престъпен фашистки режим избуява радостта от победата, щастието от свободата и надеждата за един по-добър свят. Това е истината за 9 септември", заяви той.

"Ще повтаряме тази истина, ще я отстояваме, докато съществуват опити тя да бъде изкривена, подменена, изтрита, забравена. Ще я пазим от всякакви конюнктурни набези да бъде употребявана с користни цели от незрели политици. Защото историята има особеността да се повтаря. Според Маркс - първо като трагедия, после като фарс", допълни Таков.