Общество

Две шествия в центъра на София: Проведоха се демонстрации против фашизма и против комунизма

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

На фона на напрежението около „Луковмарш” - две шествия се проведоха в столицата. Антикомунистическа демонстрация под надслов "Марш на толерантността" срещу поругаването на паметта на жертвите на комунистическия терор събра стотици младежи на площад „Света Неделя“. А по-рано през деня - десетки граждани организираха протест срещу фашизма под наслов "Без нацисти по улиците ни!"

Въпреки забраната, младежи, облечени в черно и развяващи български знамена, се събраха на площад „Света Неделя“ около 15.00 часа. Под засилена полицейска охрана хората тръгнаха по улиците „Алабин“ и „Граф Игнатиев, твърдейки, че това не е Луковмарш, а шествие за почит на жертвите на комунизма. 

Още вчера кметът на София Васил Терзиев потвърди, че няма издадено разрешение за провеждането на Луковмарш.

С позиция против провеждането на демонстрацията  излезе и Министерството на външните работи, което се обявява против планираното провеждане на "Луковмарш". Омразата, дискриминацията и антисемитизмът нямат място в нашата страна, изтъкват от ведомството.

Политически партии също се обявиха против провеждането на събитието. ГЕРБ излезе с категорична позиция, в която се противопоставя на опитите за възобновяване на „срамното за България явление“.

От "Продължаваме промяната" заявиха, че осъждат "всяка форма на неонацизъм и неофашизъм в България". 

А от Българската социалистическа партия посочиха, че  винаги са се противопоставяли на реабилитацията на фашизма.

По-рано в центъра на София се проведе и шествие под наслов "Без нацисти по улиците ни!". Протестиращите разпънаха банер с надпис „Без нацисти по улиците“ и „Борба срещу фашизма, сексизма и расизма“. Сборният пункт на протестиращите беше пространството до езерото „Ариана“. Малко по-късно тръгнаха на шествие, което доведе до спиране на движението в района на „Орлов мост“.

Със заповед на Столичната община е прекратено провеждането на Луковмарш, съобщиха от пресцентъра на институцията. Заповедта е издадена, след като от Столичната дирекция на вътрешните работи е получено уведомление до кмета, че в района на Националния дворец на културата се събират представители на организатора и техни привърженици с цел провеждане на възпоменателно траурно шествие в памет на генерал Луков, което не е съгласувано от Столичната община. В уведомлението е посочено, че шествието ще доведе до нарушаване на обществения ред.