Общество

Организираха „Луковмарш“ въпреки забраната

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Въпреки забраната, последователите на ген. Христо Луков, организираха в социалните мрежи шествието „Луковмарш“. По традиция участниците се събраха пред Националния дворец на културата. Началото беше обявено за 17 часа, но то все още не е започнало , а в района има засилено полицейско присъствие.

През 2003 г. се провежда първото шествие „Луковмарш“. Според последователите, ген. Луков е жертва на комунистическия режим, след като е убит през 1943 година. Според исторически документи обаче, генералът е имал контакти с Нацистка германия.

 

Генерал Луков е писал поздравителна телеграма до Хитлер, защото неговата организация се е определяла в секретни документи, като изключително близка до нацистите. Едното й крило на практика е с по-фашистки убеждения. През 41-ва година генералът в секретен документ, е посочен като глава на марионетно правителство, в случай на окупация в България. Има данни, че още в края на 30-те той започва да получава финансова помощ от нацистите.

Тодор Чобанов, историк

Официално организаторите нямат разрешение за провеждането на шествието. То е обявено на страница в социалните мрежи. Основен организатор е Звездомир Андронов от Български национален съюз.

„На самото събитие се марширува, една част от участниците се появяват в черни униформи, които значително наподобяват нацистките униформи от 30-те години, които ясно се свързват на нацистката идеология. Има скандирания национален-социален, което афиширано национал-социалистическо убеждение“, допълва Чобанов.

Столична община издаде забрана. Тя беше отменена от Административния съд в София, но заради допусната грешка, решението се обжалва пред Върховния административен съд. Решението на последната инстанция обаче, ще излезе след провеждането.

„Има безкрайно много данни, които се събират от българските служби, че на гости на това шествие идват крайно десни неонацистки организации от цяла Европа. Някои съдебни състави не виждат нищо проблемно, което ме кара да смятам че обучението в средното образование трябва да се подобри с достатъчно уроци, за комунизма, тоталитаризма и неонацизма“, каза още Чобанов.