Европа

Икономиката на Германия: Предстоят масови съкращения, фирми изнасят производството навън

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След новината, че най-големият производител на автомобили в Европа "Фолксваген" може да затвори два завода, експерти бият тревога, че свиването на производството не се ограничава само до автомобилния сектор. Германският институт за икономически изследвания твърди, че компаниите трябва да се развиват съобразно обстоятелствата.

Германия е много силно зависима от износа. Освен това е зависима от индустрията и като "Фолксваген" много други компании са пропуснали да се трансформират. Конкретно за "Фолксваген" означава, че не е успяла да направи прехода към електрическите автомобили. Компанията изостава.

Марсел Фрацшер – президент на Германския институт за икономически изследвания

„Имала е много високи печалби в миналото, а сега страда от махмурлук, ако щете. И не се отнася само до автомобилната индустрия, а също и до машиностроенето, фармацевтичната, химическата промишленост. Това е комплексен проблем“, допълва Фрацшер.

Най-големият производител на химикали в света, BASF, също обмисля преместване на част от работната си сила в Азия и съкращаване на работници в Германия на фона на скока на цените на енергията поради войната в Украйна и голямата бюрокрация във федералната република.

Най-големият проблем на Германия не е краткосрочен, а структурен. Нашата прогноза е за стагнация може би още една година и след това постепенно възстановяване. Ще отнеме известно време. Това е разочароващо за компаниите, както и за правителството. Но е част от истината. Ще трябват известна устойчивост и трайни инвестиции през следващите 5 години. А след това, да се надяваме, че икономиката ще успее да завърши прехода.

Марсел Фрацшер – президент на Германския институт за икономически изследвания

Най-силната икономика в Европа все още се бори с рецесията.

Докато автомобилните компании в ЕС се борят да премахнат постепенно двигателите с вътрешно горене и да преминат към електрически превозни средства преди 2035 г, експерти прогнозират, че още хиляди работни места в различни сектори ще бъдат съкратени през следващите години. Тъй като германската икономика зависи до голяма степен от автомобилната индустрия, тези масови съкращения вероятно ще разочароват мнозина и ще бъдат силен коз в ръцете на крайната десница. Това може да окаже голямо влияние върху федералните избори догодина.

 

За Euronews от Берлин – Лив Щрауд