Икономика

Високите цени в Германия оказват натиск върху бюджета на родителите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Germany

Лела Грисбах е университетски преподавател в Берлин. Балансира между грижите за двете си деца и подготовката за лекциите. Всяка година тя и съпругът ѝ получават списък с необходимите материали за училището на децата си. За едно дете сумата може да стигне 300 евро.

 

Първия път, когато видях списъка, се шокирах. От една страна са изброени много необходими материали за вашето дете. Но от друга, са много скъпи.

Лела Грисбах – университетски преподавател, майка на две деца

Семействата с деца ученици трябва да се справят с растящите цени в Германия.

Националната служба за статистика отчете, че училищни материали като химикали и учебници са поскъпнали с между 5 и 13 процента през юли миналата година в сравнение с 2022-а.

Родители, нуждаещи се от финансова подкрепа, могат да получат 195 евро за училищни пособия на дете.

Но Асоциацията за закрила на детето твърди, че сумата е недостатъчна.

Раници, които щадят гърба и раменете на децата, струват 150 евро. Разходите са различни във всяка провинция. Обядът в училищата в Берлин е безплатен за учениците от 1-ви до 6-ти клас. В Хамбург обаче струва 4.35 евро.

Кристина Йовановски – Euronews, Берлин: Учащите могат да получат безплатно образование в Германия, дори когато постъпят в университет. Но някои родители избират да изпратят децата си в частни училища. Според експерти, това може да се дължи на нарастващата имиграция в Германия.

 

Когато попитате родителите: „Какво е по-добро в частните училища?“, те отговарят, че е учебната програма или обучение на немски език. Делът на мигрантите и на децата от по-бедни семейства е още по-нисък. Това може да е фактор, който оказва въздействие.

Марсел Хелбиг – професор в института за образователни траектории Лайбниц

Инфлацията достигна най-ниското си ниво в Германия от повече от 3 години.

Но Лела Грисбах все още усеща натиск като работеща майка. Иска повече подкрепа от държавата.

 

Имам впечатление, че разходите стават все по-високи, всичко е поскъпнало. И това автоматично се прехвърля във всяка следваща година.

Лела Грисбах – университетски преподавател, майка на две деца

На всичко отгоре Лела трябва да плаща на детегледачка, когато е на работа в университета.