Икономика

Криза за жилища: Хиляди германци не могат да си намерят апартамент под наем

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
House Kashti Domove AP Снимка: АП, архив

Подобно на много берлинчани, Джим Бергхаузер търси нов апартамент. Животът в покрайнините на града означава, че той пътува час и половина, за да стигне до университета си.

 

Става дума за това, че този начин на живот, който имам сега, е толкова далеч от всичко. Губя толкова много време всеки ден.

Джим Бергхаузер, студент по право  

Асоциацията на наемателите в Берлин казва, че един от факторите, които затрудняват намирането на дългосрочен дом, е количеството предлагани временни обзаведени апартаменти, чийто наем не се контролира. Цените на наемите в Германия не могат да бъдат по-високи от 10% от средния наем на квадратен метър в даден район. Но има и изключения. Едно от тях е, ако апартаментът е за временно ползване, плюс това собствениците имат право да начисляват допълнителни такси, ако е обзаведен. Асоциацията твърди, че тези апартаменти могат да бъдат с до пет пъти по-високи от обичайните цени. Асоциацията призовава Министерството на правосъдието, ръководено от Свободната демократическа партия, да преразгледа закона. Те искат и собствениците да бъдат задължени да показват колко струва обзавеждането и колко струва самият апартамент.

 

Изглежда, че Свободната демократическа партия е в полза само на собствениците и не прави нищо по отношение на наемателите. 

Улрике Хаман-Онерц, изпълнителен директор, "Асоциация на наемателите в Берлин“

Кристина Йовановски, Берлин: Министерството на правосъдието заяви пред Евронюз, че не вижда необходимост от промяна на закона, когато става въпрос за обзаведени жилища. Според него изграждането на нови апартаменти ще помогне в борбата с нарастващите наеми в дългосрочен план. Парламентарната група на Свободната Демократическа партия казва, че вместо върху регулациите трябва да се наблегне върху по-бързото и евтино строителство.

Нарастващите разходи и високата инфлация обаче доведоха до криза в изграждането на жилища. Министърът на строителството казва, че правителството ще представи стратегия за преместване на хората в провинцията, за да се справи с недостига на имоти. Припомняме, че Германия има един от най-високите дялове на наематели спрямо собственици в Европа. Но тя не е единствената, която се бори с краткосрочните наеми. Испания заяви, че ще разследва уебсайтове като Airbnb, за да провери дали местата за настаняване имат лицензи за туризъм.