Европа

Барселона иска да забрани отдаването на жилища на туристи

От Euronews България Euronews България
Barcelona Barselona Spain Plaj Plazh AP Снимка: AP

Това е плажът Барселонета. Повечето хора тук са туристи. Някои местни жители са уморени от многото туристи, но никой не иска да се откаже от най-големия източник на приходи.

През 2023 г. провинция Барселона е приела 26 млн. туристи. Прекият икономически ефект е бил над 12 милиарда евро. Каталунската икономика до голяма степен зависи от тези суми.

Влиянието на протеста срещу туризма и идеята на кмета на Барселона за премахване на 10 000 туристически апартамента в града до 2028 г., изтъкват на преден план проблема с цените на жилищата. Той не беше приет добре от сектора:

Очевидно е, че съществува проблем, който не отричаме, а именно жилищният проблем. Цените на наемите се повишиха значително през последните 10 години и според мен администрацията се опитва да прикрие недостатъците си, като използва съществуващите апартаменти за други цели. Но това няма да реши проблема.

Бонавентура Дурал, управляващ директор на Durlet Apartments:

По данни на Асоциацията на туристическите апартаменти в Барселона те представляват под 1% от жилищата в града. Те предупреждават, че ограничаването на лицензите може да увеличи броя на незаконните апартаменти. От асоциацията добавят, че мярката може да доведе до изчезването на 40 % от туристическия поток в града.

Сигурно ще окаже влияние. Но мисля, че това няма да се отрази само на хотелиерския бранш, а ще има отражение върху всички услуги. През лятото всеки знае, че в Барселона местната клиентела изчезва поради горещините и това, че хората си тръгват от града. Туристите по принцип съставляват 50 % от нашата клиентела.

Марк, управител на ресторант

Пабло Ланьо идва от Белгия и е на посещение със семейството си:

Мога да разбера, че на хората малко им е писнало от туризма, но все пак той поддържа и града жив. Така че те се нуждаят от туризъм. Мисля, че ако той спре, търговците ще се борят още повече. И смятам, че ще загубят доста

Пабло Ланьо, турист

Въпреки всичко, туристите, с които разговаряхме, казват, че не усещат намаляване на чужденците по улиците на Барселона.

 

Кристина Гинер – Euronews