Общество

Необитаемите жилища: Какви са отговорностите ни, ако не живеем в апартамента си?

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Идея на архитекти за използването на празните жилища и евентуалното им прехвърляне към фонда на общината разбуни социалните мрежи през последната седмица. Повод за дискусията беше интервю на архитект Явор Панев, който обаче отказа да коментира темата пред нашата камера.

Затова се обърнахме към експертите. Необитаемите жилища създават дискомфорт за съседите и това е причината да се споменава, че може да има санкции, споделя домоуправител на сграда, в която 20 на сто от апартаментите са празни.

За нас като съседи и собственици необитаемите апартаменти затрудняват управлението, защото като се купи един апартамент няма културата да се представи пред домоуправителя, вторият е, че не плащат такси.

Мартин Димов, домоуправител

Според мен общината търси начини за нещо, което дори не е проблем, от гледна точката на архитект. Необитаемите жилища са енергийно неефективни.

Велко Стратиев, архитект

Въпросът с таксите за поддръжката на блока е сложен, защото голяма част от хората, които не обитават апартамента, дори не знаят, че има суми за плащане.

Това си е по закон. Хората не знаят и имотния регистър, а тук ще засегна и общината, която не съдейства на домоуправителите.

Мартин Димов, домоуправител

Архитект Стратиев смята, че ако едно жилище е необитаемо, то не би трябвало да подлежи на санкции.

Смятам, че общината не трябва да се намесва, общината има и други проблеми.

Велко Стратиев, архитект

Потърсихме и Столична община за коментар по темата, но не получихме отговор до излъчването на материала. Попитахме каква би била санкцията, ако едно жилище не е обитаемо в определен период от време.