Европа

Ирландия преживява безпрецедентна жилищна криза

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Ирландия преживява безпрецедентна жилищна криза.Цените на имотите и наемите са се удвоили за десет години. Заплатите са се увеличили само с 13 % за 10 години.

Младите ирландски работници са били особено силно засегнати. 

Добре дошли в Temple Bar - легендарен квартал в сърцето на ирландската столица Дъблин. Не съм тук, за да говоря за бира или фолклор, а за кризата,безпрецедентната жилищна криза, обхванала страната.Тя засяга най-вече младите работещи хора, които без жилище се оказват без перспективи за бъдеще в Ирландия.Някои от тях са принудени да се върнат при родителите си, други са напуснали страната или са на път да го направят. И така, за да бъда свидетел, отидох да се срещна с това поколение, за което се казва, че е било пожертвано.

Дмитрий Корчак, Euronews

"Това е спалнята от детството ми. Сега отново живея в нея.Откакто се върнах у дома, наистина трябваше да преосмисля възгледа си за бъдещето.Това, което съм планирала или на което съм се надявала, сега не изглежда толкова постижимо.Не искам един ден да се събудя, да съм на четиридесет години и вероятно да се озова отново в детската си спалня“, разказва Шиниъд Грифин.

"През последните две-три години отново наблюдаваме увеличение на броя на младите хора, които вземат решение за да не останат да живеят в Ирландия, а да я напуснат завинаги. И това са хора с образование, с дипломи", казва преподавателят в Университет Мейнут Рори Херн.